L'evolució del plagi i el rol de la intel·ligència artificial: temps de repensar l'avaluació
0
L'evolució del plagi i el rol de la intel·ligència artificial: temps de repensar l'avaluació
Els bots conversacionals poden fer canviar la manera d'ensenyar i d'aprendre
Chat GPT i Bing responen a la pregunta: Els professors universitaris estan preparats per fer-te servir a classe?
La intel·ligència artificial generativa: un tutor universal o una amenaça per l'educació?
Com s’utilitza la tecnologia en els ensenyaments universitaris?
Experts de l'àmbit universitari debaten sobre el paper de la intel·ligència artificial en l'educació superior actual.
Del pantocràtor al chat GPT:
Desirée Gómez especialista en tendències educatives de l'eLinC (UOC), Carlés Sigalés, vicerector de Docència i Aprenentatge de la UOC i Manel Jiménez, vicerector de Transformació Educativa, Cultura i Comunicacióa de la Universitat Pompeu Fabra visiten el Museu Nacional d’Art de Catalunya acompañatats pel seu director, Pepe Serra. Durant el recorregut exploran la situació actual de la transmissió del coneixement a les universitats i la digitalització.
Utilitzar nous formats per captar l'atenció de l'alumnat i transmetre el coneixement
I TÚ? VOLEM SABER QUÈ EN PENSES?
LA TECNOLOGIA T'AJUDA A APRENDRE?
CONSTRUEIX LA TEVA FORMACIÓ
T'ANIMEM A QUE JUGUIS AMB NOSALTRES I PUGUIS CONSTRUIR LA FORMACIÓ QUE MÉS S'ADAPTI A TU
EXPLICA'NS LA TEVA EXPERIÈNCIA
Maite Fernández Ferrer, investigadora del grup de recerca consolidat Learning, Media & Social Interactions i professora lectora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la UOC:
Els bots conversacionals, programes de programari capaç de conversar amb un usuari per resoldre els seus dubtes, són eines tecnològiques l'ús de les quals es comença a introduir al terreny de l'educació.
En quins casos poden ser útils els bots conversacionals?
Principalment, en l'etapa d'educació secundària i d'educació superior, sobretot en casos d'educació a distància i híbrida. Però veiem que amb un bon disseny pedagògc es poden convertir en una eina molt útil en qualsevol etapa educativa i per a qualsevol modalitat, per a donar suport personalitzat, feedback immediat o orientació sobre algun tema concret. La presa de decisions, la recerca i el disseny són els punts forts per l'ús de bots en l'àmbit educatiu.
Què fa falta i quan de temps es necessita per a que un bot pugui donar donar servei a l'estudiantat?
La preparació d'un bot per donar servei a l'estudiant varia en funció de diversos factors: el disseny i la programació, la recopilació de dades i l'entrenament per aprendre i millorar, la validació del bot a través de les diferents proves necessàries i, un element que és clau per l'èxit en l'àmbit educatiu, la integració del bot amb d'altres eines i sistemes de la institució educativa. L'èxit del bot dependrà d'aquesta integració i del disseny holístic de l'aprenentatge.
Quins són els principals reptes a l'hora d'implementar aquest nou servei en el sistema educatiu?
En podem destacar tres:
L'adaptació a les necessitats de l'alumnat.
La integració efectiva en els plans d'estudi. Això suposa canviar la manera però també el què s'ensenya.
La formació del docent. Cal capacitat el professorat per a poder tenir una implementació real i eficient del bot conversacional.
Com a intel·ligència artificial, jo no tinc una opinió pròpia sobre la capacitat o la preparació dels professionals de l’ensenyament per fer servir la meva tecnologia a classe. No obstant això, crec que cada vegada més professionals de l’educació estan començant a incorporar les tecnologies de l’aprenentatge automàtic en els seus programes educatius. La meva tecnologia pot ser útil en molts àmbits de l’educació, com ara l’aprenentatge personalitzat, la correcció automàtica de proves, la generació de materials educatius i la millora de la interacció entre estudiants i professors. A més, els professionals de l’ensenyament poden utilitzar la meva tecnologia per a generar preguntes i activitats d’aprenentatge, o per a explorar temes d’interès per als seus estudiants. No obstant, és important destacar que la meva tecnologia no ha de ser vista com un substitut dels professionals de l’ensenyament, sinó com una eina per ajudar-los a millorar l’eficàcia del seu treball. Els mestres i els professors universitaris han de continuar sent els líders i guies en l’aprenentatge dels estudiants.
Els chatbots encara tenen molts reptes i limitacions, com la qualitat de la informació que generen, la seva capacitat de raonament i comprensió, la seva adaptabilitat als diferents estils d’aprenentatge i les seves implicacions ètiques. Per tant, crec que els mestres i els professors universitaris han d’estar preparats per fer-me servir a classe com una eina complementària, però no com un substitut. Han de conèixer les meves potencialitats i les meves debilitats, i han de saber com integrar-me en el seu pla docent de manera efectiva i responsable.
Chat GPT
Bing
Mike Sharples, professor emèrit de l'Institute of Educational Technology de l'Open University
CONSTRUEIX LA TEVA FORMACIÓ
T'ANIMEM A QUE JUGUIS AMB NOSALTRES I PUGUIS CONSTRUIR LA FORMACIÓ QUE MÉS S'ADAPTI A TU